PORTRETUL M. S. R. ELISABETA FARA CULORI



PORTRETUL M. S. R. ELISABETA FARA CULORI

                Intro :
Cu 5 ani in urma prin (2011), asistam de pe acoperisul garajului de aici din Strada Berzei 65, intr-un frig insuportabil de minus 17-20 de grade, la o crima cu talharie, de data asta imobiliara, amaruri primite chiar in plina iarna din grija autoritatilor, cand biata casuta fu ghilotinata, iar ranile odata cicatrizate, incepand sa se deschida in rubiniul razelor de soare cu dinti mari, dar de data asta argintii ...
Iar am fost nemernic cu viata, iar am lovit-o in gura cu indiferenta mea si plina de un profund sictir.
Asa ca degetele mi se dezmorteau treptat si incepeau sa gadile mai tarziu tastatura, conturand povestea mai departe, numita azi de literatura intr-un stil mai modernist [S.F.], eu preferand sa pastrez forma de „basm” caci in ea, poate un sambure de adevar de peste veac, a apucat sa germineze si nu mai stie aproape nimeni cum, de unde, cand, in ce fel sa o mai opreasca ...

O data ca niciodata ...

Germania - Neuwied - 17 decembrie 1843; pe atunci frumoasa PRINCIPESA ELISABETA A ROMANIEI, viitoare regina mai tarziu, vedea lumina zilei in castelul Monrepos. In anul 1869 se casatoreste la 3 noiembrie cu Principele Carol I, iar cand nu se astepta mai nimeni, cu un impuls asurzitor al unui suflet fericit in toata dragalasenia lui, isi arunca ecoul pana in zilele noastre, asupra Tarii Romanesti, al carei intemeietor era Basarab I si asupra Moldovei lui Stefan Cel Mare si Sfant, ce se regasesc intr-un tarziu sub acelasi nume de România, dupa Mica Unire a celor doua principate din 1859, la care Alexandru Ioan Cuza pusese umar cu alti mari barbati.
 Aici Principesa Elisabeta a Romaniei alaturi de Carol I, prin faptele sale, calmeaza neantelegerile unora de ieri si de azi insetati de putere, ce se prea intampla sa se imbete prosteste in ceasul dintre veacuri, spre a ne invata trecutul uneori, uitand ca pe aceste meleaguri scrie simplu, România.
Peste toate astea, probabil Conu GHITÃ, se bucura teribil din tot sufletul sau. Avea sa revina din Franta lui Napoleon al III-lea, de la Prima Expozitie Universala din Paris la 1855. Nu l-am cunoscut caci faceam ochi prin 1980 dar stiu de el ca a fost boier român, negustor, ce mergea cu treburi importante de prin pamanturile Ialomitei, care nu a stat cu mana-n san si indiferent.
 Traise pana la 1899, iar de pe urma lui mi-au ramas doua medalii foarte frumoase. Nu ma prea pricep eu asa la numismatica, da-s tare frumoase ... Una are Capul Imparatului Napoleon al III-lea si cealalta Capul Imparatesei Eugenia, care prezidau marea expozitie. Cu mana goala nu a venit, bietul de el, dar despe asta am sa va povestesc cu alta ocazie, insa, foarte bine COANE GHITÃ, FOARTE BINE, ai fost de treaba la vremea ta, mi-ai placut teribil, mai ales ca vuia monitorul oficial de matale de cateva ori.
Principesa, neavand sa piarda nici o clipa din visul nostru national de veacuri, pe care-l simtea prea bine deja in nobil suflet conturat, eleganta si gratioasa-n firea ce o definea, plina de viata si aceiasi constanta modestie, pregateste initiativele Sale, ce aveau sa vindece poporul slabit dupa jugul turco-fanariot, ce sugrumase principatele noastre mult prea tare.  
Inaintea multor alti politicieni, ce grohaiau apostrofand rataciti in fleacurile vremurilor neputintele lor, inafara de aceea de a incasa tributul ce-l carau la poarta otomana vreme de cateva sute de ani prin diferiti „domnitori”, se opreste femeia, Principesa Elisabeta, nu numai cu privirea asupra frumosului pamant numit România, ci cu toata fiinta Sa, in „Tara noastra de la fruntarii” dupa cum o numea Printul Carol I.

Smereniea si sinceritatea idealurilor  Sale, o faceau pe Principesa noastra draga sa isi faca simtita prezenta totodata pe langa Printul Carol I tiptil, preocupat mai mereu cu treburile Tarii, spre surprinderea multora, care-l caricaturizau ironic, ce inca mai pastrau confuza si tacere mormantala nedorita pana si astazi.

Nu se indoia nimeni de inteligenta Sa nativa la care frumusetea fu pe masura asteptarilor, dar mai ales in ochii Printului Carol I, avand curajul sa afirm asta, fara a face aprecierea omului lingusitor de la usa regatului  nostru, caci nu-i gasesc cusur care ar putea sa o stirbeasca in splendoarea ei, cu toate ca a trait in legendarele timpuri acoperite de bogata si frumoasa noastra istorie din care face parte.
Se indragosteste de România, reusind sa minimalizeze cu usurinta, multe rautati sub propriile fapte.
Balbaielile si zvonurile sociale, nu aveau gram de putere sa-I umbreasca idealurile Sale, dovedite de atatea ori, fiind prea preocupata de soarta românilor incet incet.
Anumite date ce lipsesc din orice arhive, chiar si din cele ale celor mai ambitioase servicii de informatii,  pierd pe geamul timpului unele fapte marete, cu toate ca, acei „monarhisti” alergati de “istorie” mai mereu, nu intarzie sa se metamorfozeze nici azi, ramanand nedoriti mai ales intr-o conjunctura din care stiu sa-si extraga mereu caimacul, prin intrerpretari, ambiguitati si confuzii, prin mici asemanari sarate si piperate, pe care le mai arata istoria pe ici pe colo, siretenii invatate de la perfida republica, in care ne cam scaldam toti nedrept, dar cu aceiaisi mana de ilegalisti si ilegitimi si republica cum o stim.
Lunecati in analele teoriilor filosofice, politicienii, nu faceau decat sa reusasca sa anime aceiasi pasivitate si lipsa de practica, o  acuarela prespalata a tendintele lor, dovedind stangacia propriilor incompetente, vis a vis de titlul nobiliar al Principesei, afisand indirecta ignoranta imbracata intr-o trufie care in sinea lor era mangaiata in acelsi timp cu acelasi zambet cald, tot atat de mut al Principesei si al Principelui, ce se intindea peste o parte a boierimii, straina demult de adevaratele probleme ale românilor. Orbi si totusi „zdruncinati” teribil, de un "profund patriotism al simtamintele lor " aveau sa fie resuscitati si tiunuti la viata, numai de talentul publicatiilor si nimic mai mult, ale caror hartii zac si azi prin biblioteci, ingalbenite de timp.  
Multi si-au sinucis peste veac involuntar propriile lucrari, completand marele cimitir al istoriei, de unde le dau mugurii de dor uneori, ca sa mai iasa cateva secunde la lumina, poate sa mai ranjeasca odata ... Si tare vreau sa-i intreb sfios si rosu in obrajori ca un GOLAN ce am ramas si sunt, cu dulce dragoste pe care le-o port si „admiratie” :  
Mmmm ? Tot cu saracie in cumplita Pustie ? :) ...
Cunoscand  limba româna foarte bine, atat scris cat si vorbit, un fapt nementionat mai pe nicaieri, A.S.R. Elisabeta, apuca tocul si se se adreseze indata cu inspiratie, oficialitatilor ... in scris.
Si asa, primul S.M.U.R.D. ( daca pot sa-l numesc, din vremuri indepartate) pare sa prinda contur si sa ia nastere OFICIAL, in toate formele sale legale, atat prin fapta cat si in scripte, la initiativa  dragei noastre Principese Elisabeta, in data de 15-ianuarie-1870, cand cancelariile nu mai pridideau cu hartiile, din grija Sa personala si afectiunea nemarginita ce o purta, fata de  NOUA MEA PATRIE” cum o denumeste, devenind fara sa ia seama, PIATRA DE TEMELIE A SOCIETATII ROMANESTI, o piatra nevazuta intr-o lume vazuta, asa cum numai Ea se pricepea sa o slefuiasca, ca un adevarat maestru ce era.
Asa arata prima viitoare Regina a Romaniei, cuprinsa de dor in adancul sufletului si de grija poporului Sau incercat, ce facea ca prin farmec, sa stearga eticheta de orfan biciuit, atat fizic cat si moral, o perioada lunga de timp, pana la nenorocirea comunismului, care s-a abatut asupra noastra mai tarziu.
Si asa, România, fu atinsa de acel nobil si tandru gest regal in frumosii ani, chiar la varful radacinilor ei milenare, de femeia ce apucase sa-si mangaie poporul prin soapte timide, a carei sete de adevar se risipea prin bunatatea Ei ce insepusa sa hraneasca.
O dragoste aparte prinde a creste din ce in ce mai mult intre Alteta Sa si iubitul Sau sot, sub lumina dumnezeiasca, unde natiunea noastra intindea din nou aripile libertatii, sa-i cuprinda si sa-i inteleaga in toata armonia cu toata fiinta, capatand o alta forma si o alta valenta, pieind de aceasta data ecoul de jale cu repeziciune, prin alinarea copiilor de cutie, adunati de te miri pe unde, la Azilul Elena Doamna, unde primeau sprijin mult si neainchipuit, cum numai basmele o mai pot reda, chiar in galbeni, caci asa erau vremurile atunci.
 Ajutorul nu avea sa fie numai unul material, ce uimea deja intreaga Europa in exemplul sau dat de Principesa, dar si acela educativ, inundat in amaraciunea lui cu modelari concrete ale sufletului, plin de cuvantul lui Dumnezeu, servit intr-o nemarginita intensitate, ce nu o putea atinge chiar oricine, ajutor sustinut din rasputeri, tocmai de Principesa.
 Inima Nationala, renastea acum prin propria cheltuiala in Aur a Principesei, dar si a doamnelor din inalta societate, cu cateva kilograme de aur donatie, pot spune cu certitudine, reusind sa dezvolte cel mai puternic Centru Cultural European,  observat de model pana si de ignorantii si surzii ce mai erau si orbi in crancena lor prostie, asistand de acum neputinciosi, la o lectie ce si-au castigat, luati la palme nationale ce nu mai conteneau a se revarsa carate singure, uneori si din reflex, fiecaruia in parte dupa fapta.
România din frumoasele timpuri, acum era ingrijita cu mare atentie la ranile ei, avand o MAMA A RANITILOR iubitoare, de care se mandrea tot norodul si vorbea cu multa pretuire aratand un respect ales.
 Linistea castigata treptat prin mari sacrificii, ii facea pe oameni sa fie mai buni, mai umani, mai omenosi si mai prezenti ca niciodata in viata cotidiana stand mai uniti. Eminescu se plimba in acele vremuri memorabile de colo colo cu dragostea de mana, iar Melancolia lui (frumoasa opera literara) apucase sa fie tradusa de Principesa Elisabeta in Germania, ca un semn de apreciere. Si totusi, Tara se linistise dupa atatea batalii din trecut, traia propria restaurare si reconstructie, de care poate si astazi ne e dor zic eu, ori poate multi nu stiu cum sa o inceapa.

Din expresiile marilor pictori, multi dintre ei ascunsi, care inca mai pastreaza misterioase mesaje ale unor vremuri parca apuse,  apare si aparatul foto cu dovezile sale, care incepe sa isi faca datoria incet incet prin societatea noastra, ca un melc, pe a carei spirala s-au urcat in timp, sute de milioane de fotografii.
Marile siteuri si trusturi, in hemoragia informationala de tip spam, nefacand decat sa gângureasca mai departe fara succes SUCCESUL Principesei, insista sa vorbeasca aceleasi vorbe fara acoperirea documentelor, despre PRIMA MAMA devenita MAMA RANITILOR ACESTUI NEAM pe la 1877-1878, doar ca biciul, spre aducerea aminte si neobrazarea unora, il oferea Carol I barbateste in dar ca streang al saraciei, fie ea si otomane, drept „suvenir” intr-o placuta si frumoasa nota de „aroganta” meritata din plin pofticiosilor, cand a refuzat sa plateasca tributul turcilor, investind mai toti banii in armament pentru razboiul de independenta pe care l-a si castigat.
Anul 1870, unul din cei mai fericiti ani regali, aduce pe lume din dragostea celor doi principi ce si-o purtau  pe Principesa Maria la 8 – septembrie, o bucurie de copil parca coborata dintr-o frumoasa poveste fara sfarsit, lasand România sa zambeasca si mai mandra pana dincolo de hotarele ei.
 Nasterea ei a fu salutata in Dealul Cotrocenilor, iar Principesa Elisabeta si Printul Carol I, acum erau cei mai fericiti principi români, alaturi de micuta copila ce arata ca o jucaria vie in miniatura, incurajand sperantele românilor, caci aveau o noua succesoare la mostenirea de scaun.
Poporul nu intarzie sa-si arate „complcicitatea” la o asa veste imbucuratoare si nu intarzie sa imbrace haina de sarbatoare a natiunii, fiind emotionat sa asiste la tot acest moment cu toti curiosii.
Cu 21 de salve ce risipeau cenusa norilor de pe Cer, tunurile bubuiau si cantau de bucurie marele eveniment de la 13 octombrie, inganate cu batranele clopote ale celor 26 de manastiri crestin-ortodoxe din Bucuresti si celelalte din intreaga Tara, facand uitate intr-o secunda chinurile prin care trecuse tot norodul o dinioara, starnind curiozitatea si forfota celor 85 de mahalale ce faceau deliciul Bucurestiul in linistea lui, o liniste ce incepea sa fie brodata in acel timp pe ici pe colo de mainile iubitoarei Principese Elisabeta.
   Nu am trait eu acele clipe, dar le stiu de undeva de departe ... tare departe ...
Imediat, Principesa Elisabeta si micuta Principesa Maria, primira binecuvantarea Mitropolitului Primat Nifon, Primarul Bucurestilor consemnand in registrul familiei princiare, noua mostenitoare.
Nici valul de felicitari nu intarzie sa apara din toate colturile Lumii, la aflarea acestui sfant miracol, caci asa e obiceiul in casele regale, sa se „napuseteascaa`` in cele mai sincere si calde ganduri, la nasterea unui prunc.
Si uite asa, micuta principesa, coplesa inima tuturor dar mai ales a parintilor, parca cufundati in firava ei privire pe care nu se mai saturau sa o priveasca.
Ce bucurie probabil traia si Boier Ghita din Orasul de flote unde se nascuse si Mihai in alt veac, mare român, neanvins vandut de aliatii lui.
Acum pe coasta din via Brancovenilor, se juca sub privirile Principesei Elisabeta, micuta Maria, alaturi de copilele orfane si amarate ale natiunii, care se vedeau alinate de mangaierea iubitoarei noastre principese, indragita peste masura mai ales de popor, vrajita de muntii care-i devenise Casa ca de poveste, asa cum si-a imaginat-o in cotul Carpatilor, unde Varful Omul sta de straja deasupra legendarului Castel, din cele mai vechi timpuri si pana astazi.
Copila nu era singura dragoste a principesei noastre, caci alaturi de ea mai erau o droaie de copilite adunate de Dr. Carol Davila de prin mahalale, care inveseleau tot acest azil, in care tristetea pierise parca definitiv.
Rand pe rand, azilul trada forma si sensul cuvantului sau, devenind o fortareata culturala a iubirii, caci insasi cele mai instarite familii din vreme isi dadeau odraslele aici pentru a cunoaste o educatie aleasa, alaturi de Principesa Maria, iar vestea zbura in toata Europa ca o reclama din gura in gura, trezind ambitii si in alte familii indepartate, facand si ele solidaritate cu intentiile Principesei Elisabeta.
Pe cat de drept si sobru era M. S. Carol I, pe atat de induiosat si coplesit era in sufletul de soldat, urmare a dragostei principeselor Sale si a poporului român, chiar daca asta i se citea numai in stralucirea ochilor acest fapt ... UN ADEVARAT „COMPLOT NATIONAL”!
Boalele pamantului ramase in negura singurele izolate si neantelese, ce nu se stapaneau la fericirea impartasita de toti românii, ce isi varsa picaturile peste cele doua Principate Unite, aduc un mare necaz, caci dupa numai 3 ani si aproape 6 luni, o incercara pe micuta copila, rapind fara nici o urma de regret frumosul, ce nu era decat stindardul tineri natiuni usor inchegate la poalele muntilor, ancorand in credinta si mai puternic, toata Familia Regala ce se pleca in fata Lui Dumnezeu si care, niciodata nu si-a ridicat mâna impotriva Sa.
Tara incremenise caci avea sa-i cada doliul pe chipul fericit, ca si pe cel al Principesei Elisabeta.
Parca iar se prabusa nenorcita de jale, ca in sarmana Moldova la moartea lui Stefan cel Mare si Sfant pe 2-iulie-1504, cand si ciorile pe garduri incetau sa croncane secate de amarul caraiturilor lor, pierzand singura copila, dupa ingrozitoarea suferinta pe care o cunoscuse la trecerea dintre lumi ...
In ciuda tuturor acestor insuportabile intamplari, Romaniei i se desira in aceasta catastrofa dulcea diadema a fericirii asezata pe crestet, pana in strafundurile inimilor, tristetea punand din nou stapanire pe sufletele oamenilor, ca intr-un vis inspaimantator, de unde, indureratele brate ale natiunii se desfac acum, dezmortite, primind la pieptul patriei inlacrimate, ingerasul de copil, ce avea sa-l aseze in Pamantul Tarii pentru vecie, cuprinzand totodata o parte din durerea nemarginita a parintilor.
 Aceiasi copiii ai natiunii noastre, poate multi din ei stramosii nostri nestiuti din carti si ziare, mangaiati si educati altadata de insasi Mama Ranitilor, cum i se mai spunea in popor, asistau acum neputinciosi in fata mortii,  cu suflete pline de durere, alaturi de Muma lor Principesa Elisabeta si Carolu I, la asurzitoare drama ce avea parca sa prevesteasca, inceputul razboiului de independenta al neamului nostru viteaz, preschimband fericirea unei femei implinite, intr-o nesfarsita durere, ce avea sa fie impartita cu toata suflarea româneasca.
Printul si Principesa, s-au ales cu o grava pierdere a singurului lor copil, insa, prezenta poporului de acasta data a absorbit tacut socul prin care treceau in alinarea intoarsa sufletelor lor, cu siguranta si priceperea ca nici un alta popor nu ar avea puterea si taria necesara, sa redea in blandetea si intelepciunea lui acestei Familii Regale a Romaniei, respectul si devotamentul dobandite, ca unica mangaiere neantrerupta.
De atunci si pana astazi, nu s-a schimbat nimic din dragostea pentru ei, asa cum au lasat inaintasii nostri cu limba de moarte, caci, nici un inscris al Casei Regale ori obiect, nu trebuie sa aibe pret material pentru acela ce este si simte româneste in vinele sale, indiferent din ce colt de tara provine el, astfel ca, la 24-aprilie-2016, dupa 146 de ani de istorie zbuciumata si pleava comunista, ce a pustiit sufletele oamenilor lovind nedrept natiunea, n-om vedea cu totii impreuna sub aceiasi cupola ridicata de Maria Sa Doamna Elisabeta Regina Romaniei in Coasta Cotrocenilor, sa daruim singura scrisoare originala cu toata documentatia ei, scrisa chiar de mana Sa protectoare in intregime, Familiei Regale a Romaniei, ce a fost si ramane Muma acestei natiuni a noastre române, in veacul vecilor.

Povestea spusa acum, desprinsa din umilul meu basm de mai de sus, cum imi place sa-l denumesc, este doar INVITATIA deschisa tuturor, inchinata memoriei acestei femei unice, ascunse intentionat de istorie si istorici, presa si televiziuni ambulante, ce mimeaza un dans al memoriei noastre nationale si culturii romanesti, din interese si frustrari de ei stiute, ce in amarul Sau nemarginit de mama, a stiut sa iubeasca si sa primeasca iubire neconditionata din neam, in ciuda grelelor incercari pe care le-a traversat in vremea ei, traind pana la sfarsitul zilelor cu credinta si mai mare in Dumnezeu, povestea unui popor, care azi se numeste tot atat de simplu, ROMÂNIA !
DATA : 06-02-2016
                                                                                          Ing. agronom Teodor I.D. Iliescu