10 MAI 1866 – 1877 - 1881




 10 MAI 
1866 – 1877 - 1881  
Ziua Nationala a Romaniei !




In anul 1866, Principele Carol I vine in Romania fiind ales prin plebiscit si dupa o lunga si anevoioasa calatorie, intr-o tara fara drumuri si cu mult praf, pe data de 10 MAI 1866 intra in BUCURESTI. Vestea s-a dus ca fulgerul in toate mahalalele si unghierele orasului, ca si in Europa, iar lumea de aici, s-a repezit sa-l intampine cu ospitalitate, cu flori si urale, ca-n basme nespuse inca generatiilor de astazi, dupa deceniile bolsevismului care au macinat Tara cum au putut mai rau.





10 – MAI – 1877, Domnitorul CAROL I, insotit de G-ral. corp 2 armata si seful statului major, trece in revista fortele militare de la Giurgiu si imprejurimile zonei. La intoarcerea spre Bucuresti, viziteaza si Vidra, salutand pe comandantii si generalii Trupelor Imperiale Tariste. La Oltenita se petrec jafuri date de turci si distrugeri. Guvernul, Parlamentul Romaniei si tot norodul românesc pe care-l carmuia Maria Sa CAROL I, in cateva zile mobilizate, raspund intr-un glas agresiunilor pagane, INDEPENDENTA României avand sa se faca auzita din gurile tunurilor ce pazeau frontariile Tarii la Dunare, din toata suflarea romaneasca. Bateriile CAROL I si CALAFAT, primele intrate in lupta, inceteaza sa mai taca pana la victorie.



In data de 10 – MAI – 1881, Domnitorul CAROL I se INCORONEAZA REGE, iar Principesa Elisabeta a Romaniei, iubita Sa sotie, devenine ELISAVETA REGINA A ROMANIEI.
COROANA DE OTEL, simbol al natiunii noastre ce avea sa o ridice in fata românilor in aplauze si urale, dupa 15 ani de la intrarea in Bucuresti, nu era alta decat cea faurita dintr-un tun, capturat la 1877-1878 in Razboiul pentru Independenta Romaniei, otel stropit de scumpul sangele al eroilor neamului românesc, in mijlocul carora Familia Regala a Romaniei avea sa prinda radacini adanci, luptand pentru visul de veacuri realizat prin Ferdinand I mai tarziu.




 
 Astfel ziua de 10 MAI in tripla sa semnificatie, a ramas in istoria noastra, Ziua Nationala a Romaniei ce ne-a fost construita de inaintasi, spre neuitare si nemurire tuturor generatiilor trecute, prezente si viitoare pe care trebuie sa o pretuim in orice imprejurare, a carei coroana nu o poate sterge nimeni din memoria colectiva, caci povestea ei e prea frumoasa si prea scumpa sa fie minimalizata ... 



 


Opt vedete torpiloare, strajuiau in mileniul II dar si acum in III , monumentul cu numele eroilor militari, cazuti in RAZBOIUL PENTRU INDEPENDENTA ROMANIEI.

Ei au fost:



Maiorul DIMITRIE GIURASCU +


Maiurul CONSTANTIN ENE +



Maiorul NICOLAE ION +



Maiorul GHEORGHE SONTU +


Capitan VALTER MARACINEANU +


Capitan NICOLAE LASCAR BOGDAN +


Capitan MIHAIL ROMANO +


si Locotenent DIMITRIE CALINESCU +





De la Razboiul de Independenta al Romaniei, inca mai pastrez si astazi, Titlul de Pensiune Nr. 580 din 20-nov-1895, prin care Zoe Ion Martino a ramas vaduva, sotia unui maior aflat in infanterie atunci, pe numele de fata Zoe Chesat, fiica unui boier din Tara Romaneasca, despre care am sa detaliez cu alta ocazie amanunte si documente foarte frumoase. 
Maiorul ION MARTINO, a fost luptator in Razboiul de Independenta al Romaniei, iar din pacate, o poza cu ei nu am gasit, dar daca am ocazia in arhivele militare, sigur am sa o adaug aici.
  


Dumnezeu sa-i odihneasca si sa-i pomeneasca in Imparatia Sa, pe toti cei cazuti.


TRAIASCA 10 MAI IN TOATE SUFLETELE IN CARE BATE INIMA ROMANA ADEVARATA.

                NIHIL SINE DEO !!!