~~~In memoriam~~~

Dr. EPAMINONDA CHRISTIDE  (1885 - 1945)
elevul si colaboratorul savantului român

Ernest Juvara


INIMA CHIRURGIEI ROMANESTI

Doctorii români care au sfidat moartea


             In anul 1885 se nastea la Vaslui, Epaminonda Cristide. Dupa ce termina scoala, liceulsi facultatea, intre anii 1905 si 1915, devine doctor al Facultatii de Medicina Carol Davila din Bucuresti, si domiciliaza pe Str. Berzei Nr. 65 (imobil urmarit si distrus ulterior partial de autoritatile neocomuniste, la data de 20-ianuarie-2011 sub conducerea pe atunci a Primarului General al Bucurestiului - Prof. Dr. Univ. Sorin Oprescu), loc unde m-am nascut si locuiesc si eu astazi, in calitate de stra-stranepot al acestui mare om, care prin priceperea si talentul sau a salvat sute, poate chiar mii de vieti cu inventiile sale medicale, atat pe plan national cat si international, care mi-au dat mai batai de cap, mai ales rascolind dupa ele pe la diferite biblioteci, dar fara regrete.
          
 

        In 1908 devine EXTERN la Spitalul Eforie si in 1909 INTERN. 


           1913 - Intra in invatamantul superior - Preparator Catedra de Anatomie Topografica.

           1915 - februarie - Examenul de Doctorat cu teza : " Tehnica rahianesteziei prin stovaina-sticnica " asa cum se practica in serviciul Prof. ERNEST JUVARA practicata si in ziua de azi in medicina, deci (ANESTEZIA LOCALA).
          

         
1916 - 1922 Medic secundar al Spitalului Filantropia din Bucuresti - sub indrumarea celebrului savant român ERNEST JUVARA.

          1920 - Sustine examenul de docenta.
          1923 - 1923 Medic secundar al SPITALUL BRANCOVENESC - sub indrumarea celebrului savant român, ERNEST JUVARA. 


1923 - Medic primar al Eforiei Spitalelor Civile.

1925 - La 1 - martie devine conferentiar la catedra de Tehnica si Semiologie chirurgicala.

1923 - 1935 Lucreaza in cadrul Spitalului Brancovenesc din Bucuresti, Clinicii a -III-a devenita ulterior a-II-a, chirurgicala.

1926 - 1931 Medic de divizie. ( 1- octombrie 1931) este numit Medic primar la Divizia a VI-a ( Sanatoriu)
1927 - Se insoara la Bucuresti cu Dr. Agripina Christide ( nascuta ILIESCU 1885-1866) la varsta de 42 de ani si nu au avut nici un copil, doar nepotii, Iliescu I. Aurel ( bunicul meu si Anton Iliescu fratele sau, deci unchiul meu).

 


       1931 - 10- mai-1933 Devine Medic primar la Divizia a IX-a (chirurgie).

       1932 - Devine profesor agregat din conferentiar.

             Dr. CHRISTIDE EPAMINONDA a facut parte din ELITA DE AUR A CHIRURGIEI ROMANESTI, condusa de marele savant Dr. ERNEST JUVARA compusa din :


N. Hortolomei,I. Tanasescu, I. Fagarasanu, A. Cosacescu, I. Anghel, V. Rascanu, V. Dimitriu, I. Climescu, M. Georgescu, Ernest Juvara, Thoma Ionescu.
        Multumita devotamentului, priceperii si eforturilor lor, au primit aprecieri si distinctii recunoscute si azi pe plan mondial.
        A colaborat permanent cu savantul român ERNEST JUVARA. A elaborat singur numeroase lucrari  si planse de o valoare si concentrare artistica medicala inestimabila, cu caracter clinic in toata activitatea sa.
        A introdus tijele pentru sudurile oaselor fracturate, rupte, etc... reducand semnificativ numarul victimelor schilodite pe viata.



Dupa moartea savantului ERNEST JUVARA, Prof. N. Hortolomei, afirma :
 
"Tehnica sa chirurgicala anatomica impunea. Juvara a fost primul chirurg din Iasi de la care am învatat ca se poate face chirurgie fara sânge, fara brutalitate, în timpi bine coordonati si cu respectul planurilor anatomice, astfel ca refacerea dupa operatie sa fie cât mai aproape de normal". 
 
             


      Astazi, contribuita elitei, ascunse de regimul bolsevic si cei ce le urmeaza acestora, a fost destul de bine mascate, dar dupa cateva cercetari mai amanuntite si numeroase piedici inutile puse de oamenii aceluiasi sistem neocomunist, o gasesc la Bibliografia românească modernă - Bibliografia naţională retrospectivă a cărţii româneşti lucrare de interes naţional. 
             26777  Tehnica Rachianesteziei prin stovaină stricnină. (Aşa cum se practică în serviciul D-lui Prof. Juvara). Teză pentru Doctorat în Medicină şi Chirurgie.



In anul 1987 - sistemul criminal comunist, in frunte cu Tovarasul Nicolae Ceausescu, distruge Spitalul Brancovenesc, acolo unde candva exista elita Medicinii Romanesti.

Dr. Epaminonda Christide si Dr. Agripina Crhristide, prin lucrarile lor, raman in istoria Bucurestiului, nu doar tintele sistemului socialist deghizat intr-o democratie neomarxista de azi prost mimata, dar si  adevarati stalpi de inspiratie in medicina, contribunid ca niste adevarati români, in toata viata culturala pe timpul carierei lor.

Alaturi de regii României moderne, atat ei cat si cealalta ramura a familiei ( Murgenii) au ctitorit si ei la randul lor, lacase de cult ca : Biserica Domnita Balasa, Biserica Cuibul cu Barza de la Podul de Pamant ( azi Stirbei Voda intersectie cu Berzei) si Biserica din Orasul Budesti Sat Buciumeni, Jud. Calarasi, unde exista una din proprietatile pe care comunistii, au confiscat-o abuziv, proprietate a familiei din care ma trag, mostenite legal, in ciuda faptului ca nu depasea 50 de hectare.

Dupa 26 de ani de procese interminabile inscenate de aceiasi justitie a caror principii au ramas din pacate sub aceiasi conducere neocomunista, cauza ramane nesolutionata (nejudecata), ca si cazul crimei premeditate a casei din Str. Berzei Nr. 65 din Bucuresti, in care un alt abuz a fost executat de autoritatile române in anul 2011, existand actele originale ale tatalui meu, direct mostenitor al intregii averi, ramase de pe urma defunctei Dr. Agripina Cristide, mostenitoarea Dr. Epaminonda Cristide, situatie mentinuta incerta de autoritati din anul 2011, respectiv 1966.

Sotii Cristide sunt inmormantati la Cimitirul Bellu Ortodox, iar in cinstea si pentru memoria lor, an de an ne ocupam mai departe de amintirea acestor oameni, in calitate de mostenitori, care ne-au daruit si salvat chiar si pe noi, de nenumarate ori, de la necazurile vietii generate de orgiile comunismului, incepute in Romania anilor interbelici, de un curent socialist importat prin diferite cai, ce nici in anul 2011 nu se opreu prea repede, dar nici in 2017, asa cum multi au crezut si cred, ori se fac ca mai cred.

Romania traieste pe zestrea ramasa de la Carol I. Unde te duci, la munte, la mare, la vale sau la deal, sosele, porturi, cai ferate, constructii publice, toate sunt construite pe vremea regelui Carol I.

Citat : Mircea Vulcanescu 



Dumnezeu sa-i odihneasca-n pace !